Usilujeme o změnu v oblasti vzdělávání v Česku. Našimi projekty a aktivitami vytváříme ekosystém, který propojuje všechny stupně vzdělávacího procesu od základní po vysoké školy.

Vzdělávání má děti bavit a rozvíjet jejich dovednosti tak, aby si je uvědomovaly a uměly je prakticky využívat v různých oblastech vzdělávacího procesu, volnočasových aktivit, osobním životě a následně v dospělosti v rozvoji své kariéry a úspěšném uplatnění ve společnosti i osobním životě.

TECHNIKIÁDA – dovednostně vzdělávací projekt realizovaný ve formátu hry

Zaměřujeme se na:  

Motivaci dětí:

Učení, objevování nového atraktivní formou a prožít úspěch je důležité i motivující. Díky Technikiádě může úspěch prožívat každé dítě. Díky dovednostně vzdělávací hře Technikiáda a elektronické evidenci dovedností žáka mají děti možnost vnímat a uvědomovat si svůj rozvoj a růst. Uvědomují si získané dovednosti a jejich praktické využití. Navíc, mají možnost se díky získaným herním bodům TECHcoinům odměnit dárky z našeho virtuálního KRÁMKU.

Motivaci pedagogů:

Motivovaný pedagog, který dokáže do výuky zařadit nové prvky a formáty je pro děti a rozvoj jejich dovedností vždy velmi důležitý. V rámci Technikiády také připravujeme odbornou sekci, která umožní pedagogům sdílet příklady dobré praxe, získávat přehled o zajímavých a atraktivních aktivitách a akcích, které budou moci se svými žáky navštívit nebo budou určené právě pro pedagogy. Budeme připravovat semináře zaměřené také na práci a využití elektronické evidence dovedností žáka v rámci výuky, neformálních aktivit a tvorbě portfolia žáka. Věříme, že tento digitální formát bude přínosem nejen pro žáky, jejich rodiče, ale také pro pedagogy.

Zapojení firem, organizací a institucí do vzdělávacích procesů:

Vzdělávání a rozvoj dovedností dětí není jen záležitosti základních škol, ale podílí se na něm celá škála dalších organizací, institucí a firem. Jsou to volnočasové organizace, kulturně – vzdělávací instituce, firmy, vědecké ústavy aj., kteří se k Technikiádě připojují a jsou aktivními poskytovateli aktivit nebo podporovateli/donátory projektu. 
Připravujeme oborové stránky Technikiády, které usnadní lepší orientaci v jednotlivých aktivitách a akcích nejen z hlediska regionů, ale také oborů. Žáci se budou moci v reálném prostředí firem, dalších vzdělávacích i vědeckých institucí seznamovat s pestrostí různých oblastí a oborů, což by jim mělo usnadnit jejich následnou volbu střední školy a směru, kterému se chtějí v budoucnu věnovat.

CO PŘESNĚ DĚLÁME?

Jsme první celorepubliková evidenční platforma,

která eviduje akce a aktivity různých subjektů, které podporují vzdělání a rozvoj dovedností žáků základních škol. Tato evidence je realizovaná napříč jednotlivými obory a oblastmi, regiony a poskytovateli (realizátory projektů, akcí, aktivit), kterými jsou zástupci formálního i neformálního vzdělávání, všechny typy škol (ZŠ, SŠ, VŠ), volnočasové organizace, instituce a organizace věnující se popularizaci vědy, výzkumu a představující svět práce.

Zjednodušujeme orientaci KDE? a CO? je pro děti připravené k rozvoji jejich dovedností a znalostí

Díky dovednostně – vzdělávací platformě Technikiáda vytváříme prostor, kde se dětem, jejich rodičům i pedagogům představují aktivity, díky kterým děti dovednosti nejen získávají a rozšiřují, ale také si o nich vedou elektronickou evidenci, která je základem jejich prvního portfolia žáka. Toto portfolio je formátem, který dítěti poskytuje uvědomění si, co vše již umím a co chci ještě dále rozvíjet nebo otevírá zájem o nové obory a oblasti. 

Pomáháme žákům, jejich rodičům i pedagogům při výběru střední školy

S vzniklým portfoliem a elektronickou evidencí dovedností žáka v rámci formátu Technikiády mohou pracovat žáci, jejich rodiče, výchovní a karierovi poradci při výběru vhodného směru dalšího vzdělávání, při výběru střední školy s ohledem na jeho silné stránky, zájmy a talenty. Portfolio žáka – evidence realizovaných aktivit, soutěží, účastí na různých projektech a akcích v rámci Technikiády může sloužit jako podklad pro přijímací řízení na střední školy. Evidenční systém Technikiády, plynule přechází do evidenčního systému Registru praxí, se kterým se následně pracuje na středních školách.

Odměňujeme děti za jejich aktivitu (motivace, aktivizace)

Děti za svou aktivitu získávají elektronická zápis o získané dovednosti a také herní body TECHcoiny, které tuto aktivitu oceňují a zároveň je mohou děti směnit v KRÁMKU Technikiády za zajímavé dárky.

V rámci různých regionálních a oborových výzev získávají další ocenění, která nejen potěší, ale motivují k dalším aktivitám a realizacím. Děti mají možnost se propojovat a setkávat s dalšími aktivními účastníky Technikiády v oborech a oblastech které baví. Tímto vzájemně se učí i inspirují.

NAŠE CESTA VEDOUCÍ KE ZMĚNĚ:

Propojujeme napříč regiony i obory, propojujeme formální i neformální výuku, propojujeme žáky s reálným prostředím firem i dalších institucí

Aktivně propojujeme poskytovatele aktivit pro žáky základních škol, které se zaměřují na rozvoj jejich dovedností. Vytváříme informační a evidenční platformu, v rámci které jsou soustředěny tyto informace napříč jednotlivými obory i regiony. V rámci této evidenční platformy jsou o těchto aktivitách informování žáci, jejich rodiče, pedagogové i poskytovatelé dovednostně-vzdělávacích aktivit. Technikiáda je moderním digitálním evidenčním formátem propojena z moderními a atraktivním herními prvky, kterým dnešní mladá generace rozumí a umí s tímto formátem aktivně pracovat. Navíc, díky této platformě mohou žáci sdělovat, o jaké aktivity mají zájem, mohou je hodnotit a také navrhovat nové, atraktivnější formáty.